Ungern 1956

Jag berättade om hur Ungern ockuperades av Sovjetunionen efter kriget. Under kriget hade Ungern slagits på Nazitysklands sida och ungerska nazister hade gjort sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp mot judar och andra på Budapests gator. När kommunisterna ska ta makten så börjar de med att kräva en plats i regeringen trots att de inte är i politisk position att göra så. Småbrukarpartiet hade fått 57% av rösterna i valet 1945, Kommunisterna 15%. 

Kommunisterna krävde ändå plats i regeringen och tog hand om Inrikesminister-posten, och därmed ansvaret för att straffa de som begått krigsförbrytelser. Under åren 1945-1947 så rensar de ut politiska motståndare och underminerar regeringen. 1949 har de till sist tagit makten och under Rakosi så inleds en period av stalinistisk terror emot civilbefolkningen. Hundratusentals dör, folket svälter. 

1953 dör Stalin och en period av upptining inleds. I Ungern blir det Imre Nagy som tar över och han reformerar ekonomin och avslutar terrorn emot befolkningen. 

1955 har han gått frö långt tycker Moskva och han avsätts och makten i Ungern går till Stalinisterna igen. Folket är i upplösning över detta. Ska de behöva genomleva en period till av stalinistisk terror? 

1956 håller Chrusjtjov (ny ledare i Sovjet efter Stalin) ett tal i vilket han fördömer Stalins terror och säger att kommunismen måste ha olika vägar. Han lättar på terrorn helt enkelt och gör det därmed svårt för Stalinisterna i Ungern att fortsätta styra. Folket i Ungern börjar vilja ha tillbaka Nagy och de reformer han genomförde. 

I oktober 1956 demonstrerar studenter i Budapest och kräver att Nagy och reformerna ska komma tillbaka. Först går kommunisterna med på det och Nagy får bilda en ny regering. I den regeringen så bjuder han in andra partier än kommunisterna. Det ser ut som om Ungern ska lyckas lämna Östblocket. 

Men den 30 oktober så stormar demonstranter kommunisternas högkvarter i Budapest och bränner porträtt av Stalin, böcker av Lenin och slår ihjäl några från den hemliga polisen. Moskva och Chrusjtjov börjar bli rädda att de tappat greppet om Ungern. De ångrar sig och bestämmer sig för att Nagy ska avsättas och Ungern ska återföras till Öst. 

Den 4 november så rullar sovjetiska tanks in på Budapests gator och våldsamma strider rasar i flera dagar. I december är upproret nedslaget och Ungern återförs till Östblocket.