Början på det Kalla kriget del 2 

Trumandoktrinen

När Roosevelt dog och Harry S Truman tog över som president över USA så ändrades USA:s utrikespolitik. Truman var mer negativ till Sovjet och mer skeptisk till världskommunismen än Roosevelt. Han såg Stalin mer som ett hot än vad Roosevelt hade gjort.

Truman ändrade 1946 inriktningen på amerikansk utrikespolitik, den här ändringen kallas Trumandoktrinen. En doktrin är en samling politiska initiativ som anger en ny inriktning på utrikespolitiken.

Trumandoktrinen går ut på följande tankar; Hitler, den japanska regimen och Lenin hade kommit till makten i ekonomiskt och politiskt instabila ickefungerande stater. I stater där demokratiska krafter inte lyckats stå emot de odemokratiska krafterna. De hade lyckats därför att marknadsekonomin inte fungerat. Truman tänkte alltså nu att om USA kunde stoppa ickedemokratiska gerillarörelser i Europa så kunde de stoppa att Europa och världen än en gång kommer att kastas in i ett världskrig. Alltså säger Truman nu att USA ska med alla tillgängliga medel bekämpa ickedemokratiska rörelser till fördel för demokratiska rörelser i världen. Det gör han när Grekland befinner sig på randen till ett inbördeskrig med en stark kommunistisk gerilla och Italien och Frankrike ser ut att kunna rösta fram väldigt starka kommunistiska partier.

Från Sovjets sida ses detta som att Truman tar till vapen mot världskommunismen. Från västs håll ser man det som att USA tar upp en lans för demokratin.

 

Marshallplanen

George Marshall var USA:s utrikesminister och hans plan var att med ekonomisk hjälp stödja demokratierna i Europa. Länderna som tog emot Marshallhjälpen, däribland Sverige, fick fördelaktiga lån av USA mot att de öppnade sina marknader för amerikanska varor och förband sig att handla med USA. Det var alltså en bra affär för USA också.

Från Sovjets sida så såg man detta som ett hot. USA producerade bättre varor än dem och det var ett sätt att släppa in kapitalismen om de hade tagit emot hjälpen. Av den anledningen förbjöd Stalin de östeuropeiska staterna att ta emot hjälpen.

Kalla kriget blev nu också en ekonomisk konflikt.

 

Vänsterns syn på det hela 

Blå Tåget har gjort en fin progglåt om det här:

 

Frågor:

Låten tar upp följande händelser. Hur menar låtförfattarna att dessa händelser ledde fram till splittringen mellan USA o Sovjet?

  • Japan Atombomber
  • Trumandoktrinen
  • Iran Oljan
  • Grekland inbördeskrig
  • Italien 48
  • Anställda vid staten FBI McCarthy
  • Med en osäkrad atombomb vid höften kan vi sjunga frihetens löften
  • Kina och Chiang Kai-shek
  • Koreakriget Syngman Rhee
  • Frankrike 54

Utifrån vad du lärt dig nu, på vad sätt var Kalla krigets början Sovjets fel? På vad sätt var det USA:s fel?