Testet i morgon på riskdag och regering.

Ni kommer att skriva ett Inspera prov. Koden läggs ut på Vklass i morgon bitti. En liten del kommer vara ett antal faktafrågor. Den här gången kommer ni att ha väldigt kort tid på er att svara för att ni inte ska hinna kolla alla fakta i boken. Den delen av provet kommer att räknas som 10% av hela provresultatet. Den är till för att kolla så grundläggande fakta sitter. Ni MÅSTE ha en dator eller telefon som fungerar med Safe browser. 

Den andra delen kommer bestå av en eller flera öppna frågor och då får ni använda anteckningar och annat till er hjälp. MEN tiden kommer vara begränsad även här för att ni ska testas på era kunskaper, inte hur snabba ni är att kolla saker på nätet ;-). Den delen kommer göras i Classroom. Vi testar idag så ni kan komma åt Classroom. Vi testar Classroom idag. 

Frågestund idag

Jag kommer lägga ut en länk till ett Google Meet på Vklass. Klicka på länken och öppna den i Chrome. Du måste vara inloggad på ditt skolgoogle i Chrome för att det ska funka. Kolla redan nu så att du har Chrome, och att du är inloggad på Skolgoogle i Chrome. Närvarokollen sker där idag.

Jag har redan fått några frågor som jag besvarar här:

I ett utskott, skriver man både motmotioner och kommer fram till ett betänkande? Ja

I så fall kan en motmotion vara inkluderad i ett betänkande? Ja, den är inkluderad.

 

Hur går undersökningen till i ett departement? Vem kan man skicka remisser till och vad gör man utöver det? Fakta och åsikter samlas in och bedöms av tjänstemän. Remiss skickas till de delar av samhället som bedöms sitta inne på en intressant eller viktig åsikt i frågan.

 

Varför debatterar man om ett granskningsbetänkande i riksdagen? Man debatterar för att allmänheten ska kunna höra hur politikerna tänkt i frågan och varför de tycker som de tycker.

 

När en lag har beslutats i EU, ska det ske en votering i kammaren då eller lagen tillämpas direkt? EU-lagstiftning är speciell så den tar vi inte på provet.

 

På vilket sätt är justitieombudsmannen ett verktyg för riksdagen att kontrollera regeringen? JO granskar myndigheternas beslut. Myndigheter utför Riksdagens beslut och behöver granskas så att de gör som lagstiftaren menade. Regeringen har ansvar för myndigheter.