Analysera en konflikt.
Alla grupper ska titta på:
a)Är någon stat mer skyldig till att det är en konflikt i området anser ni?
b)Lista tre andra orsaker till konflikten?
c) Hur har FN försökt lösa konflikten?
d)Vad kan FN göra enligt er för att lösa konflikten?
Alla grupper ger en bakgrundshistoria till er konflikt.
Konflikterna:
1. Afghanistan
2. Cypern
3. Etiopien – Eritrea
4. Georgien
5. Nagorno-Karabach
6. Jemen
7. Kashmir
8. Kongo-Kinshasa
Material hittar ni på https://www.ui.se/landguiden/konflikter/ (Kolla bibliotekets hemsida hur ni gör för att nå detta utanför skolans nätverk)
Instruktioner
Redovisningarna ska vara ca 15 minuter långa. Det betyder att om ni bara har 7-8 minuter så har ni nog inte gått på djupet tillräckligt med frågan och inte analyserat tillräckligt. Om ni istället har 20-25 minuter material så har ni inte gjort tillräckligt urval av fakta.
Presentationerna ska göras med hjälp av nyckelord på en powerpoint eller motsvarande. Tänk på att försöka förklara vad ni har kommit fram till i gruppen snarare än att återge exakt en text. Det är jättesvårt att komma ihåg ett manus och lätt att man kommer av sig och blir nervös. Det är mycket enklare att förklara vad man menar med ett nyckelord. Alla människor kommer av sig ibland och glömmer att säga vissa saker. Det spelar ingen roll för presentationen - huvudsaken är att ni förklarar så era klasskamrater förstår och lär sig något om den konflikt som ni är inlästa på.
E | C | A |
Presentationen återger fakta från andra källor utan bearbetning. Powerpoint eller annat hjälpmedel är svårt att följa med i Urval av fakta är sporadiskt Analysnivån är mycket grund |
Presentationen återger relevant fakta Powerpoint eller annat hjälpmedel är möjlig att följa med i Urval av fakta är relevant Analysnivån är god men indirekt, det är jag som publik som får göra slutsatserna |
Presentationen analyserar relevant fakta. Powerpoint eller annat hjälpmedel är kopplade till vad gruppen presenterar Urval av fakta är relevant och kopplat till analysen Analysnivån är god. Det är analysen som står i centrum. |
Aktörer och stater
Aktörer
Jag visade en i ärlighetens namn ganska tråkig pdf över olika aktörer.
Vi tittade på stater och olika samarbetsorganisationer. De kunde vara överstatliga - alltså besluta över staten - och de kunde vara mellanstatliga - ett frivilligt samarbete kring en eller flera frågor som staten inte behöver lyda om den inte vill.
NGO:s var ickestatliga samarbetsorganisationer som Amnesty.
Media, religion, historia och företag spelade också roll.
Vad är en stat och hur definieras den?
Varför är Sverige en stat men inte Palestina? Det handlar om huruvida en stat är erkänd eller inte. För att bli erkänd och kunna få alla de rättigheter som en stat har internationellt så ställs det krav från andra stater. De kraven handlade lektionen om.
Presentation av FN
FN:s organisation
FN bildades efter andra världskriget för att förhindra mellanstatliga konflikter och brott emot de mänskliga rättigheterna. Det är alltså en organisation som arbetar mellanstatligt och mot just stater.
FN arbetar genom olika organ och råd. Dess stora församling heter Generalförsamlingen och är bara rådgörande för stater. Viktigast är Säkerhetsrådet (rummet som jag har tagit en selfie i på bilden ovan :-) ).
Alla stater är suveräna och kan därför inte tvingas att göra något, den enda i FN kan häva suveränitetsprincipen är Säkerhetsrådet.
FN bildades efter andra världskriget för att förhindra ett nytt världskrig och ett nytt folkmord likt Förintelsen. Vi använde den här presentationen på lektionen.
FN:s ingripande vid folkmord
Frågor till detta:
Vad vill Sveriges FN-förbund att FN ska göra mot Myanmars ledning?
Vilka organ eller råd vill de att FN ska använda mot Myanmar?
Vad är ICC?
Vem kan dömas i ICC?
Vad har hänt med de ansvariga i Myanmar efter uttalandet?
Var grupp ska få ett problem först.
Ni får 30 minuter på er.
En från grupp 1, 2, 3 och 4 sätter sig runt ett bord.
Den från grupp 1 börjar med att berätta för de tre andra vad de kommit fram till och hur de diskuterat och vilka argument de kommit fram till. Ni andra kan ställa frågor. Sen berättar den som satt i grupp 2, sen 3 och sist 4.
Ni får ca 20 minuter på er
© 2023 adjunkten.com