Kubakrisen 1962

Under 13 dagar i oktober 1962 stod världen på randen till ett kärnvapenkrig. Det hela började med att amerikanskt spaningsflyg över Kuba fotograferade avfyrningsramper för sovjetiska kärnvapenmissiler. Från Kuba tar det bara några minuter för en missil att nå stora delar av USA och med kärnvapen på Kuba hade Sovjetunionen kunnat slå ut stora delar av den amerikanska kärnvapenarsenalen innan USA hunnit reagera. Terrorbalansen vilade helt och hållet på tanken att: USA vet att Sovjet kan förinta hela USA och västvärlden med kärnvapen. Sovjet vet att USA kan förinta stora delar av Sovjetunionen och den kommunistiska världen med kärnvapen. Båda vet att den andre kommer hinna få i väg sina raketer innan den som anfaller först lyckas slå ut dem. Alltså vet båda att ett anfall med kärnvapen är samma som självmord. 
Med missiler på Kuba så har Sovjet ett tu tre övertaget. Med missiler på Kuba kan de slå ut hela den amerikanska kärnvapenarsenalen innan de amerikanska raketerna hunnit lyfta med siktet inställt på Sovjet.  

Det är en livsfarlig situation för USA. 

Kennedys presidentbibliotek har samlat dokument och annat på en hemsida. Den ska ni använda er av idag.Klicka på länken: https://microsites.jfklibrary.org/cmc/ 

Frågor (Ni hittar dem i Classroom idag) 

 

Filmer om Kubakrisen (Extramaterial som inte är obligatoriskt utan för den intresserade)

Stanley Kubricks underbara Dr Strangelove driver hejdlöst med terrorbalansen och supermakternas oförmåga att samtala istället för att hota varandra med förintelse.

Kevin Costners Thirteen Days är en ganska bra dramatisering av Kubakrisen. 

Delen i dokumentärserien som jag länkar till ibland kan du se här: