Valuta och växelkurser

Varje land har en valuta. I Danmark kan du bara handla med danska kronor, i USA med Dollar. Om du ska handla med ett annat land så måste du köpa det landets valuta och sälja din egen valuta. När du växlar från svenska Kronor (SEK) till Euro så säljer du - alltså skapar ett utbud av - SEK och köper Euro. Priset du betalar för "förvandlingen" av dina SEK till Euro är det samma som Växelkursen. En Euro är precis som vilken annan vara som helst - alltså den påverkas av Utbud och Efterfrågan. Om många vill växla från SEK till Euro så ökar utbudet av SEK och efterfrågan på Euro ökar också.

Om du tänker dig att Euro är jordgubbar istället så blir det kanske enklare. Om du kommer ner till Mårtenstorget och ska köpa jordgubbar för 20 kronor så påverkas priset på jordgubbar av hur många det är som vill köpa dem och hur många som säljer jordgubbar på torget. Om du är ensam om att vilja köpa jordgubbar och det finns 100 paket jordgubbar på torget så får du 100 paket jordgubbar för 20 kronor. 
Om det är 100 personer som vill köpa 100 paket så får du ett paket för din tjuga. 

Valutakurser bestäms alltså av förhållandet mellan två valutor. Det här förhållandet kan vara Starkt eller Svagt. Om den svenska kronan är svag gentemot euron så behövs det många små  ynkliga kronor för att bära en euro. Om den är stark behövs det få svenska kronor för att bära en euro. 

Växelkursen 5 SEK = 1 Euro innebär att SEK är stark gentemot Euron.
Växelkursen 10 SEK = 1 Euro innebär att SEK är svag gentemot Euron.

Import och Export

Om den svenska kronan är svag så blir svenska varor billiga för den som har den starka valutan. Det svenska företaget sätter ju sitt pris i svenska kronor. Vi tänker oss att vi har ett svenskt företag som tillverkar cykelbyxor och de vill ha 100 kronor för en lattjo bralla. En modemedveten mustaschprydd tysk som heter Udo vill köpa ett par brallor och får syn på de svenska, tittar på prislappen och räknar om 100 kr till 10 euro (som han kallar för Ojro). Eftersom han är en velig tysk så åker han hem till husbilen och äter kantareller och sparris. Över natten så ändras växelkursen och den svenska kronan blir überstark.

Vår hjälte, Udo, som egentligen jobbar för ett internationellt cykelbralleföretag i Dortmund går nu tillbaka till affären och tittar på prislappen, det står fortfarande 100 kr på prislappen men nu är växelkursen ändrad och 5 SEK = 1 Euro. Nu måste Udo slanta upp 20 Euro för att kunna köpa en cykelbralla. Den svenska varan har blivit dubbel så dyr.

Alltså så ger svag krona att svensk export går bra, det är billigt för andra att köpa svenska varor. En svag valuta gör dessutom att vi får svårt att köpa varor utomlands så konkurrensen från utländska varor blir mindre för svenska företag. 

Stark valuta ger däremot svårigheter för exporten, svenska varor blir dyrare utomlands och vi svenskar får mycket för vår krona och kan handla billigt utomlands. Vid stark valuta så minskar exporten och importen ökar.